Fest over fjorden

Åbning af Kronprinsesse Marys Bro

Program

Kom og vær med til at fejre, at Kronprinsesse Marys Bro og Fjordlandsvej er færdige og klar til at blive taget i brug.

Vi fejrer den nye forbindelse over Roskilde Fjord lørdag den 28. september på Marbækvej 56 i Frederikssund. Pladsen er åben i tidsrummet 9 – 17. Officielle åbningstaler går i gang kl. 10:40 og kl. 11:15 vil Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary indvie broen og skyde det første broløb i gang.

Alle kan komme ud at gå på broen. Det er gratis og kræver ikke tilmelding. Når det første løb skyldes i gang, åbner vi et kørespor til dem, der vil nyde broen i et mere roligt tempo.

Dagen igennem vil lokale klubber og foreninger stå for indslag og underholdning og på den måde sikre en sand folkefest på dagen.

Program for de enkelte områder

Eventpladsen er stor og byder på mange oplevelser. Omkring 60 lokale klubber og
foreninger har budt ind med indslag til programmet.

Broen

Udover at det hele dagen er muligt at komme ud at gå på broen skal der afholdes forskellige slags løb på broen.

Kl. 15:15 - 15:30 - Sæbekassebilløb

Frederikssund Rotory arrangerer et sæbekassebilløb for at indsamle midler til velgørenhed.

Kl. 16:30 - Veteranbil og busparade

I kortege kører flotte biler og busser fra Slangerup Veteranklub, Opel Historiskklub, Ølstykke Veteranbil & MC Klub, President of Bad Company Customs Søsum (amerikaner biler), Klubben Land Rovers, Jægerspris Veteranklub og Skælskør Busmuseum.

Scenen

Kl. 11:00 - Den officielle brosang

Ca. 450 børn, unge og voksne fra Frederikssund Kommune er med, når den officielle bro-sang slippes løs for første gang. Sangen ”At leve er at bygge bro” er skrevet specielt til lejligheden og den nye bro.

Alle 4. klasser i Frederikssund Kommune. Foreningskorene: Slangerupkoret, kammerkoret Viva, Skibbykoret, Fjordkoret, Aftenrøden og sangere fra vise- og sangforeningerne.

Sangere og musikere fra Musikskolens sang- og korskole samt blæser og slagtøjsorkester.

Kl. 13:05 – Gospelkoncert og fællessang

Gospelkoret er vandt til at synge for deres lungers fulde kraft. Det vil du kunne opleve, når de indtager scenen. I løbet af koncerten inviteres publikum med i sangene, så dine lunger også kan være med til at blæse lyden ud over fjorden.

SHOUT Gospel Voices er et et af de ældste gospelkor i Danmark. Koret holder til i Græse Kirke og der er plads til alle og højt til loftet. Korets repertoire spænder fra old-school spirituals til moderne sange, der ikke vidste de var gospelnumre.

Der synges med glæde, energi og nerve under ledelse af den karismatiske Mads Holm Andersen, gospelinstruktør, pianist og musiker.

Kl. 14:15 – Rockkoncert med The Furions

På scenen møder vi fire unge mennesker, der har spillet sammen i tre år og repertoiret er primært rock.

Bandet består af fire unge musikere fra Frederikssund Musikskole.

Kl. 14:45 – Rockkoncert med Shuffled Cards

Shuffled Cards har spillet sammen i fire år. Bandet fortolker kendte covernumre på en utraditionel rocket måde bl.a. ved brug af en vibrafon, der giver numrene en ny og spændende lyd.

Bandet består af seks musikere fra Frederikssund Musikskole.

Kl. 15:30 – Håndværker rock med Gas & Vand

Kom og syng med når Gas & Vand indtager scenen. Der vil med garanti være numre du ikke kan lade være med at skråle med på. Sangene leveres med stor energi, som vælter ud over scenekanten.

Gas & Vand er et rockband fra Frederikssund. Bandet spiller udelukkende kopinumre som spænder over John Mogensen, Anne Linnet, Malurt, Thomas Helmig osv. Numrene er hovedsageligt danske numre og alle numre er tilsat en solid baggrund fra bas, trommer og to rock guitarer som er med til at give et moderne udtryk.

Idræts og bevægelsestelt

Hele dagen – Gymnastik forhindringsbane for barnlige sjæle

Frederikssund Gymnastikforening og FG-Fitness tilbyder gymnastik og motion for alle. Vi har et bredt tilbud for hele familien med hold til børn, unge, voksne og seniorer- for de rytme og danseglade og for dem, der vil lære at slå kraftspring.

Kl. 9:00-10:30 – Kom og test dig selv - hvor hårdt kan du kaste

Håndboldklubben opstiller et mål på dagen, så du kan komme og prøve skyde på mål, afprøve din teknik og få trænet din bedste kastearm.

HK73 er en lokalhåndboldklub, der favner fra bredde til elite. Klubben har ca. 500 medlemmer.

Kl. 11:30-12:00 – Gymnastikopvisning

Opvisning med Swingsisters (dameopvisningshold), springhold og RytmeTeam (rytmepigehold).

Kl. 12:15-13:30 – Oplev cykelartister og prøv det selv

Kan du køre på ethjuletcykel? Kom og se nogen af de bedste cykelartister hos Jægerspris Cykelartister.

Kl. 14:30-16:00 – Har du lyst til et spil badminton - kom og prøv

Skibby Badminton stiller baner op og er klar til at lære dig nye tricks.

Dans, spil og bevægelsestelt

Hele dagen – Pool, billard og snooker

Tag en ven under armen og kom ind i danse og bevægelsesteltet, hvor I kan tage et slag pool. Bordene står til rådighed hele dagen.

Asperup Pool og Snooker Club blev stiftet i 2018.

Kl. 11:30-12:15 – Folkedansopvisning – og workshop

Kom og vær med når folkedanserne indtager gulvet. Først med en lille opvisning og derefter en workshop, så du kan få en fornemmelse af en træningsaften. De engagerede dansere mødes hver mandag og danser.

Frederikssund og omegns Folkedansere er en forening med rod i de ældre dansetraditioner. Holdet består af modne mennesker, der finder glæde ved bevægelse, samvær, musik og næstekærlighed. Der danses til levende musik med en leder i front til at guide igennem dansebevægelserne.

Kl. 12:45-13:30 – Silverstar Linedance

Mød Silverstar Linedance, som både giver en opvisning og inviterer publikum med til at prøve. Du kan få et indblik i linedance og møde nogle af de engagerede dansere, som er en del af denne sociale klub, der går op i sammenhold og fællesskab.

Kl. 15:15-16:00 – Mærk danseglæden

Danseglæden er i centrum, når fem instruktører og knap 15 dansere guider og vejleder gæster ind i linedancens verden.

Get it on Liners er en snart fire år gammel linedanceforening, der danser rundt omkring i det meste af kommunen. Medlemmer er både mænd og kvinder, unge og gamle. Og det der binder det hele sammen er at have det sjovt.

Kunst og kultur

I malerteltet vil der hele dagen igennem være 6-8 lokale kunstnere, der maler broen. Kunstnerne fra Fjordkunst er til stede hele dagen, så publikum kan følge med og tage en snak med den enkelte kunstner om netop han/hendes værk.
I tidsrummet 12-16 kan du selv prøve dine kunstneriske evner af, når Frederikssund Kunstforening står klar med både små og store lærreder og pensler.

Program kulturteltet

Hele dagen – Kulturhuset Rejsestalden og Elværket er værter for dagens aktiviteter

Kulturhusene er rykket ud på pladsen og byder på udstilling, Qigong, koncerter, foredrag og fællessang. Og så er det her vi mødes og snakker om stort og småt.

De to kulturhuse, Rejsestalden og Elværket, er værter for kulturteltet. Til dagligt er begge inspiratorer for udvikling af Frederikssund Kommunes lokalkultur gennem nærvær, rummelighed og samarbejde.

Hele dagen – Kunstudstilling

I tiden op til indvielsen har forskellige kunstnere fortolket broen via malerier, skulpturer, fotografier mm. I dagens anledning flytter udstillingen fra Rejsestalden til Kulturteltet.

Kl. 9:00-10:00 – Qi gong og yoga for de morgenfriske

Qi gong er en gammel kinesisk form for helsegymnastik. Rolige flydende øvelser, som ikke er svære at lave. Yoga er meditation i bevægelse og stammer fra indisk filosofi. Vi styrker, strækker og afbalancerer kroppen.

Tag en yogamåtte med og deltag med fantastik udsigt over broen og fjorden.

Mette – Qigong og yogainstruktør

Kl. 12:15-13:15 – Fællessang

Inspireret af tidens trend Fællessang er de lokale kor gået sammen om netop det. Forud for indvielsesdagen mødes korene og øver kendte sange. Og på dagen inviteres alle med. Der vil være tekster på et lærred og sangene akkompagneres af klaver.

Ønsker du at deltage i fællessangen forud for indvielsesdagen kan du møde op den 31/8 kl. 10-12 i Præstegården Frederikssund og den 21/9 i Kulturhuset Elværket Frederikssund.

De deltagene kor er: Fjordkoret, Tolldur (aktivitetscentret Tolleruphøj), Lundebjerggårdkoret, Skibby koret, Jægerspriskoret, Slangerupkoret, Viva, Frederikssund Sangforening, Mariana Kjelvacova og Visens Venner.

Kl. 13:30-14:00 – Klassisk musik i børnehøjde

Musikpatruljen møder hvert år flere hundrede børn i Frederikssund Kommune. Børnene bliver inviteret ind i det klassiske musikunivers på en legende måde. Og på en måde som sætter spor hos både børn og voksne.

Musikpatruljen består af tre professionelle musikere på henholdsvis violin, kontrabas og fløjte. Trioen blev sammensat af Frederikssund Musikskole i 2014 i forbindelse med Kulturstier i Frederikssund Kommune. Trioen udforsker nye måder at formidle særligt klassisk musik til både børn og voksne.

Kl. 14:15-14:45 – Foredrag om naturen omkring broen

Kom og hør nationalparkchefen fortælle om den storslåede natur omkring broen.

Nationalparken Skjoldungernes land.

Kl. 15:00-15:30 – Akustisk koncert med Dinsen og Clausen

Dinsen og Clausen laver en intimkoncert med et bredt udvalg af covernumre for voksne om livet og kærligheden.

Dinsen og Clausen er en akustisk duo.

Aktiviteter på pladsen

Der er en række telte på pladsen, hvor du dagen igennem kan få en masse oplevelser, blive klogere og afprøve dine evner indenfor forskellige felter.

Du kan hele dagen:

Volleyspil og leg

I tidsrummet 11-15 vil du kunne prøve forskellige øvelser og lege og derigennem få et indblik i volley og den glæde der er forbundet med spillet. Der vil også blive spillet undervejs, sammen med medlemmer af klubben, der guider og deltager aktivt i aktiviteterne.

Frederikssund Volleyballklub er en social klub med et stigende antal medlemmer. I klubben spiller primært noget voksne, men som noget nyt er det oprettet et teen-volleyhold.

Der er plads til alle niveauer i klubben som deltager i både DGI- og sociale stævner. Volleyspil og leg På dagen vil du kunne prøve forskellige øvelser og lege og derigennem få et indblik i volley og den glæde der er forbundet med spillet. Der vil også blive spillet undervejs, sammen med medlemmer af klubben, der guider og deltager aktivt i aktiviteterne.

Skyd til måls med luftriffel

Frederikssund Skytteforening IF1864 stiller en skydetrailer op, hvor du kan komme og skyde. Der skydes med luftriffel – og kan du ramme plet, bliver du måske den heldige vinder af en af de konkurrencer, der vil spænde af i løbet af dagen.

Frederikssund Skytteforening IF1864 er en af Nordsjællands største. Foreningen har deres egne baner på både 15 og 50 m og skyder på nogle af de nyeste anlæg der findes.

Træningen prioriteres højt og foreningen stiller altid med mange hold i de forskellige turneringer i DGI. I marts 2019 blev et af foreningens børnehold Danmarksmestre på 15m luftriffel.

Spejderaktiviteter

Igennem dagen kan du være med til forskellige spejderaktiviteter. Der skal snittes, laves spejderløb på pladsen, rejses et mastesejl og hvis vindforholdene tillader kan du bage pandekager og døde fluer over bålet.

Sidst på dagen tilbyder spejderne at følge/køre ældre og handikappede en tur op på broen.

Spejderne i Frederikssund Kommune.

Der er flere forskellige spejdergrupper i Frederikssund kommune. Fælles for dem er, at de rækker ud til børn og unge med spejderværdier. Det handler om fællesskab, friluftsliv, demokrati og attraktive aktiviteter, hvor børn og unge lærer af hinanden ud fra spejderbevægelsens idé og metoder.

Voltigeringsopvisning

Der skal en del træning til for at lave akrobatik på ryggen af en galoperende hest. Træningen foregår blandt andet på en helt stillestående træhest – og det kan du både se og prøve på dagen.

Børn, der gerne bare vil sidde på en hesteryk, kan få en kontrolleret tur på en pony for 20 kr.

Skibby Ride- og Voltigeklub er en godkendt forening hvis formål er at lave aktiviteter inden for ridesporten i samarbejde med Egholm Ridecenter. Der afholdes årligt en række stævner samt sociale arrangementer som fastelavn, juletræstænding mm.

Rideklubben har repræsentanter inden for både voltigering, spring, dressur og distance.

Fortiden besøger pladsen

På dagen vil du måske pludselig støde ind i en dame eller herre fra en anden tid. En gruppe fra Selsø Slot møder op i empiredragter og er tilstede på pladsen dagen igennem. Gruppen vil også gå en tur op på broen i samlet flok – så hold øje med de store kjoler og høje hatte.

Herregårds Museet Selsø Slot er et kulturhistorisk museum beliggende tæt ved Skibby i Hornsherred. Selsø er en velbevaret herregård, som ikke har været beboet siden 1829. Derfor kan man på museet opleve oprindelige interiører fra 1730’erne og starten af 1800 takket. Selsø har åbent er åbent om sommeren, hvor man kan opleve koncerter, historiske arrangementer og foredrag.

Svævefly på jorden

Klubben udstiller et svævefly på pladsen. Du kan dagen igennem se og røre flyet – og snakke med medlemmer fra klubben om fly, klub og sport.

Frederikssund Svæveflyveklub er oprettet i 1964. Klubben er godkendt som flyveskole og kan uddanne  svæveflyverpiloter. En sådan har mulighed for at hyggeflyve og strækflyve (væk fra plafsen) og deltage i konkurrencer.

Der er et godt sammenhold og kammeratskab i klubben.

Besøg vikingelejren

Vikingerne slår lejr på pladsen. Her kan du besøge dem og forsøge at lave smykker og skjold som en ægte viking. Og du kan prøve kræfter med fægtekampene, som er en vigtig del af det årlige vikingespil.

Frederikssund Vikingespil opstod i 1952 på baggrund af en markedsføringsevent, hvor alle mænd skulle lade skægget stå.

I dag tæller foreningen mere end 500 medlemmer og der afholdes et årligt Vikingespil, som trækker tudindevis af gæster.

Udover det årlige forestilling, stiller vikinger gerne op, når der sker noget i kommunen – som fx en broindvielse.

Udstillingstelt

I udstillingsteltet kan du hele dagen igennem møde:

Fjordforbindelsen Frederikssund om anlægsprojektet.

RBAI, der er entreprenør på projektet.

ROMU, der har forestået de arkæologiske udgravninger.

BroBizz, som står for betalingsdelen på Fjordforbindelsen Frederikssund.

Frederikssund Kommune, der ser frem til den nye bro.

Fotoklubben Frederikssund, der har dokumenteret broen med flotte billeder.

Møntklubben Mønten, der udstiller en flot bromønt, kreeret til dagen.

Børnetelt

Her kan du hele dagen igennem støbe i beton og bygge broer i papir. Frederikssund Kommune og Fjordforbindelsen Frederikssund har i fællesskab udviklet undervisningsmaterialer til folkeskolerne. Det er det du kan prøve i børneteltet. Derudover har Skibby Aktive for Fjordlandet en stand i teltet, hvor de viser og uddeler den bog, de udgiver i anledning af indvielsen af Kronprinsesse Marys Bro.

Kl. 12:00-15:00 – Vil du være pirat?

Kom og lav din egen klap til øjet, et piratflag, deltag i papirbådskonkurrencen og gå på rov i bibliotekets bøger.

Frederikssund Bibliotekerne består af fire lokale afdelinger: Skibby, Jægerspris, Slangerup og Frederikssund.

Kl. 12:00-15:00 – Tegn broen – så det ligner?

Noget af det svære ved at tegne en bro er at få den til at ligne. Her er perspektivtegning et helt essentielt redskab, som undervisere fra Willumsens Museum vil give dig en indføring i.

Willumsens Museum er et internationalt anerkendt kunstmuseum for den danske multikunstner Jens Ferdinand Willumsen (1863-1958).

Vandkanten ved Marbæk strand 

Er du glad for vand og vandsport, så kig forbi Marbæk strand.

Frederikssund Sejlklub

Frederikssund Sejlklub styrer aktiviteterne på fjorden, så alle kommer sikkert rundt.

Kl. 11.15 - Kajakparade fra Skuldelev havn til broen

Kajakparade fra Skuldelev havn til broen. Arrangeret af Hammekrogens Kajakklub.

Pedal og Paddleboards

Frederikssund roklub giver smagsprøve på aktiviteter

Kystlivredning og havsvømning

De lokale svømmeklubber demonstrerer kystlivredning og havsvømning  og inviterer alle interesserede med i vandet.

Juniorsejlscenter jollestimulator

Juniorsejlscenter jollestimulator

Veteranbiler ved informationscenteret på Østersvej 4  

Her vil der hele dagen igennem være udstilling af veteranbiler og -busser samt ponyridning.

Følgende klubber udstiller:

Jægerspris Veteranbilklub

Jægerspris Veteranbilklub er en lille klub, der består af 35 biler. Klubben arrangerer nogle årlige tur, hvor bilerne bliver luftet.

Ølstykke Veteranbil og MC Klub

Ølstykke Veteranbil og MC Klub brænder for at fremme kendskabet til restaurering og anvendelse af ældre, bevaringsværdige køretøjer.

Bad Company Costums Søsum

Bad Company Costums Søsum består af en gruppe mænd med forskellige baggrunde men en fælles interesse for klassiske amerikanerbiler.

Klubben udstiller et svævefly på pladsen. Du kan dagen igennem se og røre flyet – og snakke med medlemmer fra klubben om fly, klub og sport.

Dansk Land-Rover Klub (DL-RK)

Dansk Land-Rover Klub (DL-RK) er en landsdækkende interesseorganisation med det formål at udbrede kendskabet til og interessen for Land Rover og Range Rover.

Klubben blev oprettet i 1976 af 5 personer. I 2009 var der ca. 2.100 medlemmer over hele landet. Alle som ejer en Land Rover, det være sig en Series I-II-IIA-III, Defender, Range Rover, Freelander eller Discovery, eller har interesse

for LandRovere, kan optages som medlem. Det er altså ikke en betingelse at eje en Land Rover.

Halsnæs Klassisk Motorklub

Halsnæs Klassisk Motorklub er en klub for dem med interesse for veteranbiler.

Slangerup Veteranbilklub

Slangerup Veteranbilklub er en klub for dem med interesse for veteranbiler.

Historisk Opel Klub Danmark

Historisk Opel Klub Danmark er en interesse og entusiast klub, startet i oktober 1984. Klubben arbejder for at indsamle, bevare og formidle informationer om motorkøretøjer af mærket Opel.